Aprilska osvežitev

Nov mesec je naokrog in polna pinki luna je za nami 🙂 

April razvija zelenje in čutenje, ptičje budnice in žive barve narave nas prebujajo v svežino. Spremenljivo vreme nam je že postreglo z mavricami, ki nas spomnijo na paleto različnih barv, občutij in hitrih sprememb. Čas teče vedno hitreje, spreminja se frekvenca zemlje in s tem hitrejša manifestacija naših misli, predvsem, če so podprte z iskrenimi občutki. Pričenja se sezona aktivnosti na prostem, praznikov, piknikov in dopustov.

Veliko se bo dogajalo in takrat je še bolj pomembno, da se vstavimo, zadihamo in postavljamo v svoj center. Ker večkrat ni možnosti, da bi minutne pavze dopolnili še z asano in preusmerili tok energije po telesu, je koristna mentalna vaja kjer zapremo oči, ponovimo 5 polnih jogijskih dihov od trebuha preko srca navzgor in po obratni poti navzdol in se zavemo sebe. Večkrat je to že dovolj, da nadaljujemo tempo v bolj sproščenih ritmih, če ne, mu dodamo glasni ha ali misel, da je vse minljivo. Tudi mi sami.

asha_joga_038

Pretekli teden sem bila prostovoljka v domu za ostarele, kjer smo skupaj pekli velikonočne dobrote. V družbi ljudi, ki potrebujejo delno ali polno oskrbo in pomoč, me je ves čas spremljal občutek minljivosti in zavedanja sedanjosti. Kje smo danes, kako hvaležni smo lahko za zdravje, dobro počutje in kako smo vsak dan kruto-realno gledano, bližje smrti. Večna, skrivnostna, tiha moč prehoda v drugo dimenzijo in umrtja telesne strukture. Nekaj tako zelo naravnega nam lahko predstavlja velik strah, a ta je najmogočnejši in največji od ostalih nesmiselnih zalogajev, ki nam jih strahovi predstavljajo. Zgodba Stanke, vitalne gospe pri 89 letih me je tako ganila, ko sva se po peki ustavili še v njeni »delavnici« ročnih izdelkov, kjer preživlja svoje dneve, da jo delim naprej.

Odlična sogovornica je v kratkem času povzela njeno življenjsko pot do doma, kjer pravi, da se je rodila še enkrat. Po smrti ljubega moža jo je zadela možganska kap tako močno, da ni mogla več govoriti in hoditi. Ker so zdravniki opravili svoje delo, so jo vzeli v oskrbo v domu za upokojence, kjer namesto, da bi čakala na smrt, se je ponovno učila brati, pisati, jesti in hoditi pri 82! Danes hodi celo na jogo 1x tedensko, vsak dan ustvarja ročna dela po več ur in je polna življenja, smeha in radosti! S posebno milino na obrazu pove, da je preživela dva raka in njen recept za dolgo življenje je: imej dobre misli, dobro misli o drugih ljudeh, tudi, če ti niso več blizu in delaj z veseljem. Medtem ko to pišem, ves čas občudujem njen velikonočni šopek narejen iz gips mase in ji pošiljam hvaležne misli v katerih se mi lahko pridružiš.

Vsaka misel ima pripeto energijo. Energija je tista, ki nevidno ustvarja vidno in otipljivo realnost. Vsi smo kreatorji misli, dejanj, rutine, sprememb in navad. Vsakič ko stopite na jogijsko blazino ste na dobri poti za dolgo in zdravo življenje.  

Da bomo skupaj doživeli lepo starost 🙂 vam pošiljam vabila na jogijsko družabne dogodke:

 

ENODNEVNI KUHARSKI TEČAJ VEGETERIJANSKE HRANE v nedeljo, 7.5.17 od 10h do 16h v prostorih restavracije RADHA GOVINDA Ljubljana. Prijave do 20.4. na mail tjasa@ashajoga.si

JOGA VIKEND S RAZGLEDOM, Gozd Martuljek, hotel Špik: 16.6. – 18.6.2017 in NOVO 6.10. – 8.10.2017 (majskega vikenda zdaj ne bo, je prestavljen na jesen) prijave so odprte, uradno vabilo pošljem v kratkem. Cena vikenda all inclusive (nastanitev 4*, wellness,  program joga + hiking) je 180€.

V pripravi je tudi JOGA VIKEND S RAZGLEDOM na novi lokaciji v PREKMURJU, v Panonski vasi v poletnem času, predvidoma konec avgusta.

Lepe velikonočne praznike, moji bodo letos prav ne jajčni, ampak polni joge in meditacije v ašramskem duhu.