Gorska tišina

Ko se združijo sončne sile neba in pozitiva v ljudeh, ki imajo radi jogo, razglede, sprostitev in želijo nekaj več … bogat jogijski vikend je za nami, če ti bogastvo predstavlja tudi kaj drugega kot materialno in denarno zalogo. Zadovoljstvo, obrat energije v plus, spočita glava, gibko telo, polno srce in nov zagon …

So vikendi in so joga vikendi, ki dajo polnost, praznino, mir in nasmeh hkrati.

V današnjem tempu časa in dela, ko je dnevni in tedenski ritem običajno tako polen, da zleti mimo, še preden se dobro zaveš, je obvezno, da si vzamemo čas za odmik, odklop in mir. Joga vikend oddihi so namenjeni prav temu, oživiti, obuditvi in srečanju s svojim virom. Srečanju z vsebino, ki te prestavi v drugo polje zavedanja in čutenja. Letošnji gorski joga vikend je bil obarvan s pisanimi listi, tišino in blagodejnimi zvoki narave.

Jesenska idila        Jesenska

 

Koncept tišine sodobnemu človeku ni blizu. Običajno smo na programih, ki od nas zahtevajo akcijo, ki je večkrat na visoke ali hrupne obrate ter izčrpavajo telo in naše energetske zaloge brez, da bi se tega zavedali. Tako je hitri padec imunskega sistema, utrujenost, razdražljivost, avto imune bolezni in kup ostalih simptomov, ki imajo skupni imenovalec stres, postalo že nekaj vsakdanjega. Telo ima svojo govorico, ki se kaže v znakih počutja in na katere smo v vsakodnevnem življenju premalo pozorni. Postanemo takrat, ko telo že spregovori z bolečino. Kljub temu, da nam je v teoriji vse tako dobro poznano, praksa peša.

Vsi, ki se zavedamo, da smo kovači svojih podkvic sreče 🙂, lahko največ poskrbimo za sebe tako, da vlagamo čas, energijo, voljo in disciplino v preventivo zdravja telesa in duha. Vendar ni vsako vlaganje enako ovrednoteno in ne vrača se vse v otipljivih in vidnih oblikah, predvsem pa ne takoj. Vadba joge je zagotovo ena od oblik prakse, ki zahteva predanost in potrpežljivost, saj gradi razvoj postopoma, po plasteh oziroma na večjih nivojih hkrati. Praksa, ki izzove pošteno srečanje s svojimi navadami in občutji je usmerjena individualno, ne glede na to ali vadiš v skupini ali ne, saj moraš izhajati iz svojih zmogljivosti in zavedanja.

Paradoksalno, a lažje je polniti glavo, telo in denarnico, kot prazniti. No zato zadnje kakor kdaj 🙂 Lažje je vnašati hrup, delovanje in hitre odločitve kot umirjati, odlagati in si vzeti čas za odgovore. Kdaj se zdi, kot da nas počasni gibi in umirjen ritem, praznina in tišina vznemirjajo. Vsi pa hrepenimo po kvalitetnem počitku, notranjem miru in sproščenemu nasmehu. Zato je enostavno potrebno večkrat narediti premik v mir in odmik od poznanega delovanja. Tam se odpirajo možnosti za novo, drugačno in sveže. Tudi, če to pomeni, da moraš iz svoje cone udobja in v srečanja s sabo.

Zato tišina, zato meditacija in zato joga.

V skupini ljudi, ki se sreča z enakim namenom, ob enakem času in prostoru, je močna medsebojna podpora, povezovanje in teče vzajemna energija.

Krnica po meditativnem sprehodu         Sprehod ob vodi

Vse to smo okušali na joga vikendu z razgledom v aktivno sprostitvenemu programu, ki je zasnovan tako, da daje čas in prostor za samorefleksijo, za stik s sabo in svojo notranjo pokrajino. Smo več kot to, kar nam je poznano in blizu. Pokrajina živi tudi v nas in v njej govori vse, kar nas povezuje z iskanjem svoje duše. Ne da bi iskali preveč, smo uživali jesen med meditativnimi sprehodi in toplim soncem, okušali trenutke tišine v meditaciji in se predvsem očistili balasta. Nismo dodajali, ampak jemali stran. Nismo polnili glave z novimi vsebinami, ampak preprosto uživali v vadbah joge, opoju vonjav eteričnih stekleničk zdravja in nismo se postavljali na glavo ampak na stabilne noge. Sprostitev ne pomeni samo ležanje v šavasani ampak učenje početi manj, misliti manj in osvajati prijetno tišino, praznino. Tako se ustvari nov prostor v katerega lahko vnašamo izbrane kvalitete s katerimi želimo živeti.

Pogled

Tišina je bogata in blagodejna, ko premagaš notranje upore, saboterje in glasni um, ki ti pravi, da pojdi početi kaj pametnega. Veliko glasov, spodbud, usmeritev lahko prepoznamo kot družbene norme, pravila, ki so veljala v otroštvu ali močne vplive od drugih ljudi. V polnih meditativnih trenutkih se prebuja globlja kakovost tišine, iskrenost občutij, moč inteligence telesa in nova odkritja kdo zares smo.

Joga vikend čudovitih razgledov in celostnega pristopa nas je nahranil za nekaj časa … zadovoljno srce ima počasen bit in umirjene misli lahkoten korak. Tako naj bo.

Vabljeni, da se nam pridružite prihodnje leto.