Kaj je Asha joga?

Asha joga je program joge, ki se je oblikoval skozi leta prakse, izkušenj poučevanja, izobraževanj in ljubezni do joge. Gre za vadbo z osebno noto in osebnim pristopom, v manjših skupinah, kjer se ustvari prostor za dih, sproščenost in sprejemanje. Verjamem v osebne izkušnje, da lahko deliš, učiš in posreduješ znanje najprej le toliko kot osvojiš in izkusiš sam. Zato ga črpam že vrsto let in predajam naprej s odprtim srcem.

Hatha joga kot jo poznamo danes pomeni tradicionalna joga z zahodnimi koncepti učenja. Prilagojena je razumevanju in delovanju v našem, sodobnem svetu, kjer ima kapital, hitrost in stres glavno vlogo družbenega konstrukta. Verzije novodobne joge nimajo veliko skupnega s tisto, od koder prihaja. Mogoče delamo krivico tradicionalni jogi, da jo poimenujemo enako tudi na zahodu, kjer vedno bolj postaja instant simbol mirno sedečega položaja ali verzija nadvse fleksibilnih položajev, ki spominjajo na gimnastično raztezanje.

Ashajoga je vadba, ki izhaja iz tradicionalnega pristopa prilagojena sedanjosti in se predvsem zaveda pomena celovitosti. Tukaj je čar vsega. Celovitost delovanja vadbe na fizično telo, mental, čustveno energijo in duhovno raven.

Ker imam sama že dolga leta obvladljive izzive s bolečino v hrbtenici, vem kaj pomeni ne zmorem. Tukaj nastopi razumevanje, da nam joga daje varen prostor kjer lahko boleče predele predihamo in se učimo poslušanja govorice telesa. Zavedanje izjemne različnosti med moško in žensko naravo in različnimi zmožnostmi, ki jih imamo pomeni, da spoštujemo razlike in se med seboj ne primerjamo, še manj tekmujemo. Kar je še ena od idealističnih konceptov zahodnega načina življenja, a pri ashajogi ga upoštevamo z vsakim dihom.

Kje je smisel vadbe, če misliš in deluješ več kot zmore tvoje telo?

Joga deluje skozi fizično telo. A le do mere, kjer nam starost, dolgoletno sedenje, zakrknjenost, poškodbe in blokade dovoljujejo. Skozi leta učenja opažam, da si vsi želimo več kot lahko. Ker so želje tisto kar nas usmerja in poganja v sanje? Ne, ker so želje večkrat plod uma, trenda, medijev, hitrega ritma življenja, primerjav, pretiranih ambicij…in ker želja, ki so resnično naše lastne, ne poznamo dovolj.

asha_joga_038

Ashajoga torej deluje v smeri umirjanja, sodelovanja, sproščanja. Ker šele skozi razbremenitev napetosti in nezavednega stresa lahko gradimo krepitev fizisa in imunskega sistema. Gre za umirjanje miselnih procesov, sodelovanja s lastno trenutno sposobnostjo in razpoloženjem, sproščanja potrebe po nenehni aktivnosti, pretiranem delovanju, razbremenitvi od pričakovanj, zahtev, nervoze po več, boljše in lepše.

Ashajoga je bližje medititavni vadbi kot vadbi na moč. Je bližje blagodejnosti, kot tempiranju koliko lahko še. Je bližje ustavi se in zadihaj, kot gremo do kaplja znoja na obrazu in stisnjenih zobeh.

Tudi sama imam rada športne aktivnosti, predvsem tiste, ko po končani vadbi lahko ožameš majico in je občutek pretoka v telesu neprimerljiv tistemu pred začetkom. Ker se po vsaki vadbi telesno počutje močno izboljša, kot po vsaki športni aktivnosti, vendar joga zame ni šport. Je celostna vadba, ki deluje na vseh ravneh. Več ko jo vadiš, bolj odpira plasti in povezuje različne nivoje obstoja. Tukaj se rado ustavi.

Ker se pri jogi pokažejo določeni vzorci našega delovanja s katerimi se ne želimo soočiti ali se pokažejo v obliki bolečine, vse prevečkrat obupamo in označimo jogo pod kategorijo to ni zame. Lahko nastopi sram, strah in umik. Resnica je, da z jogo ne moreš več bežati, se skriti ali preložiti. Tu se pokažejo mehanizmi, ki jih v vsakodnevnem življenju še kako dobro uporabljamo, da plešemo vsakdanji ples mask in neizraznosti.

Asha joga je orodje soočanja s sabo. Je zavedanje, da smo več kot telo. Je čudovito in neskončno polje možnosti rasti in razvoja. Joga je trening ljubezni do sebe.

Obstaja veliko vrst joge, veliko izkušenih učiteljev, jogijskih centrov, izbira je velika, vendar sinhronizacija vrednot in tvoja lastna izkušnja je tista, ki prepriča, da se sprehodiš in zapelješ tja, kjer tvoj pravi notranji občutek velja.