Po jutru se dan pozna

Deževne dni oktobra nam lepšajo barve jeseni in vse daljše noči več nudijo več spanca. Kako pa je z jutri? Ste pozorni s katero nogo vstanete, se spomnite sanj ali zdrvite v nov dan?

Star ljudski rek pravi, da se po jutru dan pozna in zagotovo drži, da se dan odvija drugače, če začneš v miru, pri sebi. Ne glede na to ali ste jutranji ali večerni tip, ali imate navado dan začeti s dobro kavo ali mirno meditacijo, jutranjim zajtrkom ali akcijo, čimprej v službo, šolo ali na šport…pomembno je zavedanje, kako se zjutraj naravnamo. Dovolj je, da namenimo 10, 15 min svoji pozornosti in ne v razmišljanju kaj vse moramo. Dobrih 10 min časa ima vsak, ne glede na kakšne so navade, kako zgodaj začnete s delom ali če je postelja polna otrok.

Ko razumemo koliko nam »mojih 5 min« da in koristi v počutju, potem začnemo dan drugače.

asha_joga_050

Vsi odnosi, ki jih imamo v življenju, partnerski, prijateljski, družinski, poslovni, …se začnejo s odnosom, ki ga imamo do sebe. Če boste začeli dan s svetlimi mislimi, občutili hvaležnost, na tešče spili kozarec vode, limonade, žličko olja ali karkoli drugega za dobro podlago prebavljanja dnevnih dogodkov, vam bo dalo veliko več, kot tarnanje nad budilko, temo, vremenom, sosedovim laježem ali prvim sestankom.

Da osvojimo novo navado, potrebujemo najmanj 28 dni, da se ustvarijo možganske povezave, ki nas bodo prijazno spomnile na novo avtomatiko. Da se usidra nov ritem 40 zaporednih dni zadostuje, da bo prihodnost izražala želje in današnje dobre namere. Sama nisem jutranji tip, zgodnje vstajanje mi je bilo odveč, dokler nisem spoznala čarov vzhoda. Zdaj mi jutra predstavljajo najpomembnejši del dneva (tudi če se kdaj začnejo ob 10h ;)) in z vadbo joge in meditacijo sem pridobila veliko več kot sem si lahko predstavljala. Predvsem se pravi preklop zgodi, ko te ne gre več s moram, s trudom, s pametno je…ampak s zavedanjem, da lahko največ daš sam sebi, s prioritetami kaj je zares vredno, s odnosom, ki ga razvijamo do lastnega telesa, obstoja in odnosa do svojega življenja. Ta preklop zavesti se opazi v spontani lahkotnosti, ki se odvija sama od sebe.

Ko začneš jutro v miru ga lahko najdeš v dnevu, ko začneš jutro s polnim dihom lažje slediš hitremu tempu, ko se postaviš v dolgo hrbtenico in svoj center se zaveš, da se dan odvije v skladu z vibracijo, ki se pretaka in oddaja iz tebe v svet.

Veliko nas je že, ki se zavedamo, da lahko sami največ vplivamo na svoje zdravje in dober pretok vitalne energije, vendar je za začetek potrebna disciplina in predvsem zavedanje, kako želim dobro sebi in drugim z vsakodnevno prakso.