Pogosta vprašanja

kaj potrebujem za vadbo joge

Če se z jogo še niste srečali, si tukaj preberite nekaj osnovnih napotkov za prakso.

Za vadbo joge potrebujemo udobna, lahka oblačila iz bombaža ali oblačila v katerih se počutite prijetno. Vadba se izvaja bosa.

Blazino, odejo in jogijske pripomočke imamo v prostoru, po želji, lahko prinesete svoje. Po potrebi dodatno odejo in vodo. Vadba se priporoča na prazen želodec. Manjši in lahek obrok naj bo vsaj eno do dve uri pred vadbo.

Predvsem je bistvena odločitev, da prenehate z odlašanjem, namenite čas sebi, reorganizirate obveznosti in se poklonite inteligenci telesa in vesolja.


zakaj vadba joge v skupini

Skupinska vadba ima mnoge prednosti. Najbolj dragocena je ta, da nisi prepuščen samemu sebi, ponuja prostor in podporo, da se ob vodeni vadbi lahkotno predajaš svojemu ritmu.

Učitelji joge na podlagi svojih osebnih izkušenj, znanja ter strukturiranega programa učimo varno in učinkovito jogijsko prakso.

Skupinska dinamika ima povezovalno noto, spoznavanje novih ljudi, druženje podobnih interesov in življenjskega stila, sprememba lokacije in jogijska oprema, so razlogi na strani skupine.

Skupine so manjše, zato je pristop učenja bolj usmerjen k posamezniku.


je joga vegi

Splošna javnost rada povezuje jogo z vegetarijanstvom. V okviru širšega koncepta in jogijske filozofije, poznamo več elementov, ki učijo življenjskih in duhovnih zakonitosti. Eden izmed njih je ahimsa, kar pomeni nenasilje do sebe in drugih živih bitij.

Nekateri to razumejo tudi kot brezmesno prehranjevanje. Nekateri temu rečejo višje stanje zavesti. Pomembno je, da poslušate svoje telo in začutite kaj potrebujete vi. Ljudje smo vsejeda bitja, stvar posameznika je, koliko vnaša v svojo prehrano rastlinskih in koliko mesnih jedi.

Ker je pot opazovanja in poslušanja telesnih zaznav veliko dolgotrajnejša, kot odločitev, ki jo sugerirajo prehranski strokovnjaki in smernice, se ne vdajte prehitro.


Namaste, Balasana…zakaj?

Hatha joga vključuje tudi izraze iz sanskrta (imenovanega tudi Devanagari – kar pomeni ‘jezik bogov), starodavnega jezika, ki je včasih na indijskem kontinentu igral podobno vlogo kot latinski jezik na zahodni celini in se je ohranil skozi različne zapise. Vedski zapisi so najstarejše ohranjeni sveti spisi na svetu. V vedah so zapisane univerzalne resnice, ki so vir vseh modrosti. Vedski modreci imenovani rišiji, so imeli razumevanje univerzuma in njegovega vpliva na naravne ritme življenja, katerega del smo. Razumeli so, da je v vesolju vse povezano, da zakonitosti, ki delujejo na celoto, delujejo na vsak njen del, na vsak atom.

Pri vadbi hatha joge se tako vključuje tudi sanskrtska poimenovanja, se s tem povezuje z izvorno tradicijo in nakazuje, da je joga mnogo več, kot le fizična vadba v novodobni preobleki.


kaj je om in kaj je mantra

Mantra je lahko zlog, ena ali več zaporednih besed, ki se ponavljajo. Moč manter je v njihovi vibraciji in pravilni izgovarjavi. S ponavljanjem in koncentracijo na izbrano mantro prikličemo energijo, ki jo nosi zapis.
Mantre so priklici energij.

V večini se uporabljajo iz Sanskrta, kar pomeni beseda man misliti in tra osvoboditi ali zaščititi.

Kar so učili že starodavni jogiji, danes potrjujejo znanstveniki, celotno vesolje je v gibanju in valovanju. Kar je živo ni nikoli negibno. Vse se vrti in premika v ritmu vibracij. Jogiji so to prepoznali v zvoku OM. V vsakdanjem življenju se običajno ne zavedamo, da zvok om lahko slišimo v zvokih narave, kot je šumenju valov, listju dreves… Uporaba manter se je iz vzhoda (uporabljajo jo hindujci, budisti, taoisti, sikhi in drugi) postopoma razširila na zahod. Njen izvor se je z širjenjem prilagodil in tako se danes besedo mantra posplošeno uporablja tudi za sinonime, različne citate in afirmacije.

Najbolj preprosta razlaga uporaba manter je, da zaposlijo možgane z ponavljanjem tako da se lahko osredotoči in pretenta um, da umiri nenehen miselni tok. Če se lotimo razumevanja manter samo iz razuma, bomo hitro obrnili ploščo. Mantra je namenjena podzavestnim procesom, na katere naš um nima direktna vpliva. Lahko jih uporabljamo tudi mrmraje ali v mislih, rezultati so enaki, napolni nas z občutki harmonije in blagodejnosti. Če želimo doseči globlje in močnejše učinke se mantre izgovarjajo 108 krat. To je mistično število, ki se povezuje z starodavno tradicijo simbolov in vesoljnih vibracij.

Mantra OM (AUM)

Mantra OM je prvobitna mantra. Pravijo, da je to zvok vesolja, univerzuma. Transformira vsako celico fizičnega telesa, tako, da ustvari nove vibracije in prebudi spečo fizično in mentalno energijo. Ima močan pozitiven učinek predvsem na živčni sistem. Je beseda moči.
Mantro ‘OM’ sestavljajo črke ‘A’, ‘U’ in ‘M’, ki po vrstnem redu predstavljajo budno stanje, sanjanje in globok spanec.

Pravilna izgovarjava mantre OM gre z počasnim in enakomernim izdihom: A se začne z harmonično vibracijo v na dnu hrbtenjače do trebušnega centra, U zavibrira višje v prsnem košu in predelu srca in M se spremeni v brenčeč zvok na ustnicah, nosnicah oziroma v glavi. Vsak samoglasnik odpira določen del zavesti. Kratek premor in tišina po koncu izgovarjave je vsaj tako pomembna kot izgovarjava sama.

Ashajoga vključuje mantre ob zaključku vadbe občasno pri nadaljevalni skupini ali posebnih dogodkih. Včasih se nam pridruži tudi glasbena spremljava, ki obarva zvoke še bolj melodično. Ko mantramo, se povežemo z trenutkom skozi energijske poti in odpremo nevidni povezavi, ki je povsod okrog nas, v tistem svetu obstoja, ki se vidi skozi čutenje.


 • Mens sana in corpore sano. Zdrav duh v zdravem telesu.

 • Your body knows before your mind does. Feeling light is always right.

  Danielle LaPorte

 • Najtežja asana ni izpustiti vse iz sebe ampak sprejeti vse v sebi.

 • Da bi bojevnik uresničil svoje sanje, potrebuje trdno voljo in veliko mero predanosti. Kljub zastavljenim ciljem pa je pot, ki jih vodi do njih, pogosto drugačna, kot si je predstavljal.

  Priročnik bojevnika luči

 • Kadar ni poti nazaj, se moramo osredotočiti na to kako najti boljšo pot naprej.

  Alkimist

 • V življenju so najbolj posebne prav najpreprostejše stvari, zato jim pusti, da ti pokažejo svoj pravi obraz.  

  Rokopis iz Akre

 • Tradicija narekuje, da vsakič, ko nekoga objamemo iz srca, se naša življenja podaljšajo za en dan.

  Paulo Coelho

 • V današnji naglici vsi preveč mislimo, vsi preveč iščemo, vsi preveč želimo in pozabljamo na veselje, da samo smo.

  Eckhart Tolle

 • Bogata tišina pomeni bogastvo odgovorov.

 • Live each moment completely, and the future will take care of itself.

  Paramhansa Yogananda

 • If you can carry with a pure heart, nothing else compares to such a prayer. Crying includes all the principles of yoga.

  Swami Kripalvananda

 • Z dihom povezani gibi ustvarjajo učinek črpalke, ki izboljšajo cirkulacijo po celem telesu.

  Sneža Vidovič

 • Življenje se začne s tabo. Ne z drugimi.

  Taja Albolena

 • Latinski pregovor
 • Danielle
 • Sprejeti
 • Bojevnik sanje
 • Alkimist
 • Pravi obraz
 • Objemi
 • Eckhart Tolle
 • Tišina
 • Yogananda
 • swami kripal
 • Sneža
 • Taja