Praznična joga in veseli december

Save the best for the last… poznate znani slogan?

Besede imajo neverjetno moč, ampak še večjo ima naše počutje kako se nas dotaknejo. Kadar smo v dobri koži vsako misel vzamemo z večjim veseljem, zanosom, kadar nismo, nam enake besede lahko ne pomenijo nič in v nas sprožajo različne občutke. Torej, kaj je ostalo za konec leta 2018? Vsekakor december. 🙂

Najbolj prazničen mesec in zimski solsticij, kot najdaljše noči v letu in preobrat v nekaj kapljic dnevne svetlobe več. Življenjska sila naravnih ciklov deluje pozimi počasi, umirjeno in speče. To je čas za nabiranje notranje toplote, notranje moči, duhovne energije in čas, ko lahko v miru gole narave pregledamo svojo vsebino, ki ustvarja večje in manjše odločitve. Pomemben je naš odnos, ki ga imamo in gojimo do svojih prioritet, obveznosti in želja. Nekaj kar nam veliko pomeni skrbimo, zavzeto in predano, da ostaja in raste, tisto čemur ne pripisujemo pomena, gre običajno mimo nas, kot da se ne bi zgodilo. Joga nas uči ravnovesja, dobrega balansiranja in odnosa, ki ga gojimo v prvi do sebe, telesa in zavestno budnega življenja. Ker je december mesec presežkov, ko nas lahko potrošniško praznična mrzlica ukrade za nekaj časa in vrže z naravnega ritma, je smiselno upoštevati ravnovesje, kot ga uči in predaja jogijska tradicija:

 

Ravnovesje gibanja skozi asane – glavna naloga jogijskih položajev je ohranjati zdravje hrbtenici in centralnemu živčevju. Hrbtenica pridobi na moči, fleksibilnosti, cirkulaciji in stimulaciji kar prinaša hranila in kisik vsem celicam telesa. Prav tako vplivamo na zmogljivost sklepov, mišic, kit, ligamentov in notranjih organov.

Uravnoteženo in pravilno dihanje – pranajama, s katerim delamo na revitalizaciji telesa in uma, prebujanju energije, umirjanju in obvladovanju življenjske energije. Kontrolirano dihanje ima vidne učinke v izboljšanju splošnega počutja in razbremenitvi stresa.

Uravnotežen in kvaliteten počitek – savasana ali globoka sprostitev deluje na treh nivojih – telesnem, mentalnem in duhovnem in je najbolj naravna oblika regeneracije telesa in uma. Redna in globoka sprostitev deluje kot hladilni sistem v avtu, preprečuje pregrevanje motorja in zagotavlja optimalno delovanje vseh ostalih funkcij. Po koncu vadbe je obvezno sproščanje, s katerim predvsem shranimo energijo, ki smo jo pridobili in osvežili med vadbo. Prav tako je potrebno poskrbeti za dovolj spanca. Joga zagovarja zgodnje spanje in zgodnje vstajanje

Meditacija in pozitivna naravnanost dva zlata ključa za miren spanec in umirjen um. Z redno meditacijo pridobimo izostren fokus, več umirjenosti, jasnine, odprtosti… poleg jutranje/večerne meditacije ima meditacija takoj po jogijski vadbi največ učinkov, saj z vadbo prečistimo negativne aspekte, težke misli in občutja in se osveženi in umirjeni prepustimo čistim nameram in pozitivni naravnanosti.

Uravnotežena prehrana – jemo, da živimo, ne živimo, da jemo 🙂 predvsem izbira hrane, ki pozitivno deluje na počutje in nima negativnih posledic na okolje in druga bitja. Tako joga predlaga svežo, živo, preprosto hrano in tudi vegetarijanski način prehranjevanja, za katerega se odloča vsak sam, predvsem po svojem počutju, ne prepričanjih.

 

x-mas-candle-christmas-9371842-800-683

Jogijske vadbe v decembru potekajo redno po urniku do praznikov, v praznično – počitniškem tednu med božičem in novim letom vadb ne bo (24.12 – 28.12.18). Ponovno začnemo s rednimi termini takoj po novem letu na četrtek, 3.1.19. A tako kot vsako leto, tudi letos brez praznične joge ne bo šlo 🙂 zato vas vabim na tradicionalno PRAZNIČNO VADBO V SOBOTO, 22.12.18 ob 18.uri.

Praznična vadba bo trajala dve uri: jogijska praksa z daljšim, globokim sproščanjem, meditacija in petje mantre gayatri (hvalnice soncu).

To bo tudi dan polne lune in močan vpliv solsticijske energije nove svetlobe, zato vas toplo vabim na druženje v krog luči. V zraku bo pridih angelskih energij in lepota posvečenega časa pred božičem, ko lažje vzpostavimo ravnovesje, mir in začutimo to kar naj bi prazniki predstavljali – praznino časa in miren utrip srca. S seboj prinesite 1 svečko, lahko so čajne, lahko večje, da bomo ustvarili čarobno vzdušje in simbolno prižgali svojo luč.

Dogodek je primeren za začetnike kot nadaljevalce joge, za tiste s posluhom in za vse brez, za tiste, ki imate radi praznike in tiste, ki ne… Besedilo mantre in lepa misel vas bo čakala na jogamatu. Praznična joga je brezplačna za vse, ki redno obiskujete tedenske termine, za zunanje in vse pretekle, je prispevek 10€. Prijave so obvezne na mail, najkasneje do 20. decembra.

Naj se veseli december začne 🙂