Pretočnost

Naj se pretaka in teče, vse kar je v tekočih oblikah. Katera je tvoja prva asociacija ob besedi pretočnost?

Voda, zrak, kri, energija, mogoče pijača, promet?

Naš um nenehno povezuje in prevaja v razumljive oblike pomnjenja. Asociacije izzovejo povezave med pojmi in predstavami, ki smo jih izkusili. Emocionalno, praktično, idejno. Večkrat sledijo hitra sklepanja in sodbe, ki so površinske, logične in predvsem na podlagi naših vrednot in preteklih izkušenj. Ta hitrost nas oropa odprtosti za novo ali drugačno. Oropa nas možnosti, da je lahko tudi drugače.

Živimo v spremenljivih časih in da so spremembe naša edina stalnica, poje že vsak ptič v gozdu 🙂 Ob besedi sprememba dobimo večkrat asociacijo v negativo. Občutek strahu. Težina misli napolni glavo, kako bo zdaj vse drugače… Pa vendar je drugače tudi pozitivno in svetlo.

Ker je naše zdravstvo lahko tudi zelo učinkovito, sem prejela povabilo na preventivni pregled odkrivanja ogroženosti srčno žilnih bolezni. Do tega smo upravičeni iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ker sem imela leta nazaj tudi težave s srčno aritmijo, sem najprej dobila asociacijo na ekg pregled rutinsko usmerjenih dr.med., polne čakalnice, mrzli konektorji, naveličani stavki navodil, mirno ležanje ob glasnem zvoku utripa srca, čakanje, izvidi… Priznam, pregled mi je bil zelo odveč, čeprav sem vedela, da je moje zdravje že nekaj časa zelo stabilno in ne boleče. In tako se je tudi izkazalo. Črno na belem. Ob vprašalniku o načinu življenjskih navad, ki vključuje prehrano, gibanje, dnevne obremenitve, stres, odnose…sem bila zelo jasna in odkrita.

Tokrat brez slabe vesti ali občutkov krivde, kako vem da bi morala pa ne, kako sem brala o tem in bom, kako sem slišala, da to res deluje, če le izvajaš redno

Zdravnica ni uspela skriti presenečenj na obrazu, niti ob dejstvu, da imamo tudi vegetarijanci tako lepo krvno sliko. Vprašanje kako da je zdaj tako drugače, sem odgovorila, da je že čas, da je. In resnično je čas.

Zadnje desetletje je bilo vse prej kot lahko. Polno sprememb, sreče ob rojstvu in vzgoje malega navihanca, izgub dragih ljudi in odnosov, zdravstvenih težav mojih in bližnjih, menjave služb, ljudi, selitve, dolgih noči, veliko učenja, izobraževanja, dela na sebi, terapij, spoznanj, uvidov, joka, veselja, sreče, žalosti, soočenj, rasti… bilo je intenzivno in predvsem je bilo zelo raznoliko. Skozi vse me je spremljala joga. Preko jogijskega pristopa sem gradila odnos do sebe in svojega telesa.

Joga je oaza miru in pretoka. Ta se je kdaj čutila kot edina srečna nit, ki se je prepletala skozi obdobja menjav.

 

joga v mestu 3   joga v mestu 2   JOga v mestu 1

 

Vse spremembe, ki sem jih doživljala so se odražale fizično na telesu.

Tako sem hitro spoznavala in občutila posledice stresa, ne spanca, čustvenih bomb, reakcij na različne tehnike in zdravila. Tabletna so na srečo večkrat ostala v polnih embalažah, zeliščna pa prehitro pošla. Učenje skozi občutke in telesne zaznave je bilo veliko odkritje. Katera hrana mi odgovarja, povzroča odklone, koliko gibanja in predvsem koliko počitka potrebujem, odzivi na stres, okoliščine katere je potrebno sprejeti, vplivi različnih ljudi, spoznala sem kaj mi daje in še bolj pomembno kaj črpa energijo.

Predvsem se je zgodila pretočnost. Pretok starega, ujetega, zamolčanega. Veliko spoznanj se je rodilo iz bolečine, še več iz veselja, da je lahko tudi drugače. Ko spremeniš način razmišljanja, posledično spremeniš svoje življenje in pravi pogum je potreben, da odgovoriš klicu duše.

Lepa krvna slika je dokaz, da se počutje, hemoglobin, holesterol in levkociti lahko uravnajo ob zdravih spremembah. Umirjen srčni ritem pomirjenost s izzivi in zaceljene srčne rane. Strah pred belo haljo je zamenjalo spoštovanje stroke in poslušanje svojih občutkov. A notranje zadovoljstvo prekaša vse. Ta je tisti, ki največ da, zbuja v hvaležnost in riše nasmehe, polni trenutke tišine, ureja pretoke.

Način življenja in odnos do sebe, ki ga imam danes z veliko joge in meditacije, srčnimi odnosi, veliko svežega zraka in narave je živ dokaz, da iz majhnih korakov v pravo smer nastane pot, ki te osvobodi. In ko zares vzameš spremembe za svoje in jih objameš z vsem srcem, odpreš vrata pretoku in ljubezni. Ljubezni do sebe, ljubezni do narave, ljubezni do resnice.