Graditi ali saditi?

Tisti, ki gradijo, se lahko gradnji posvečajo dolga leta. Nekega dne bo gradnja končana. Takrat bodo obtičali na mestu in se omejili z lastnimi zidovi. Z zaključkom gradnje bo njihovo življenje izgubilo ves smisel.

Obstajajo pa tudi ljudje, ki sadijo. Ti sicer trpijo ob nevihtah in menjavi letnih časov ter le redko počivajo. V nasprotju z zgradbami pa vrt ves čas raste. Vrt zahteva vrtnarjevo pozornost, a bo ob njem njegovo življenje polno prigod.

Paulo Coelho

Vadba joge uči ravnovesja. Stika z vsebino. Ne samo tiste, ki se pretaka po žilah in nam daje potrebno življenjsko energijo, predvsem tistega stika, ki nam kroji vsakodnevno življenje. Vpogleda v naše delovanje. Kaj nas poganja, kaj ohranja, kaj radi počnemo in predvsem kako. Enako prakso lahko naredimo na različne načine. Enako prakso lahko naredimo z veliko pozornostjo v umirjenem ritmu ali gremo na hitrejše obrate in občutimo močen bit srca in kaplje znoja. Gradimo ali sadimo?

Na jogi radi rečemo, da ni slabe ure, tudi če kdaj pridemo nerazpoloženi ali nam določena asana tisti dan ne odgovarja, je pomembno, da znotraj ure najdemo nekaj zase, nekaj kar v vas premakne razpoloženje ali pa smo skozi prakso pozorni na občutke hvaležnosti za zdravo telo. Vsako vadbo joge lahko vadimo mentalni mir, ki je prav tako pomemben kot fleksibilnost, vzdržljivost ali potrpežljivost. V tem primeru sadimo. Tisto, do česar lahko dostopamo kadarkoli, ne glede na leta, obdobja, letne čase in kar zagotovo obradi sadove, ko pride njihov čas.  

  blooming

Današnje ženske smo od študentskih let pa vse do upokojitve ali še dlje, običajno zelo aktivno in dejavno naravnane, v konstantnem pogonu pri urejanju otrok in družine, domačega gospodinjstva in vrta, vzgoje, službe, kariere, odnosov, različnih preizkušenj, da nehote pozabimo nase, na svoje počutje, na svojo prijaznost in vse tisto kar imamo rade. In ne samo to. Tudi, ko si vzamemo čas, skušamo znotraj tega čim več. Veliko kondicije in moči, veliko rezultatov, urejenosti, tudi veliko miru ali svežega zraka in najraje imamo, ko lahko naredimo več. Včasih smo prave hobotnice, ko v enem zamahu naredimo tri stvari hkrati. Kar je čudovito, dokler nas lovke ne začnejo izčrpavati. Rade se tudi pohvalimo koliko zmoremo in pri tem pozabljamo, da z aktivnim delovanjem izgubljamo ravnovesje in ne spoštujemo naravni ritem svojega ciklusa in ravnotežja med delom in počitkom.

Vsa starodavna znanja in modrosti, predvsem vzhodne filozofije govorijo o tem, da je ženski pol bolj umirjen kot aktiven. Da je ženski pol bolj horizontalen kot vertikalen, da je ženski pol bolj čustven skozi milino in nežnost, kot skozi moč in stabilnost. Ženska narava je ciklična, moška ne. Predvsem jogijska starodavna znanja poudarjajo ravnovesje, sinhronost obeh polov (aktiven in pasiven pol)usklajeno delovanje ženskega in moškega principa v telesu. Predvsem ženske potrebujemo za svojo obnovo in regeneracijo aktiven počitek in dober spanec, kar pomeni: aktiven počitek – aktivno početi nič (če vam le to uspe) in dober spanec – najmanj osem ur brez prekinitev, tako da se zbudimo sveže in dobro spočite.   

Šele takrat se lahko tudi umirimo, takrat se lahko zgodi stik. Povezava. V miru, v svoji družbi, brez televizije, interneta, knjig, kar je danes večini delovnega ljudstva skoraj znanstvena fantastika. A le v tem duhu notranjega miru, se lahko odvija kvaliteta odnosov. In ko je zadovoljna ženska, to občuti njen moški. In ko je zadovoljna mama, to občutijo otroci. Zato je tako dobro, da imamo prakse in vadbe s  več tisočletno tradicijo in starodavnimi znanji, ki nas to učijo in omogočajo. Joga je celostna vadba, usmerjena v notranje zaznave, ki se odkrivajo počasi kot tančice…