Cvetje v jeseni

Vremenska sivina nehote vpliva na razpoloženje in aktivnost. Jesen je obdobje, ko se leto prestavi na svoj drugi pol, hladni in manj sončno obarvani dnevi, nam diktirajo bolj počasne, umirjene ritme. Velikokrat je slabo vreme dobra tema za razprave nerganja in sitnosti. Čeprav nato nimamo čisto nobenega vpliva, tako radi svoje nelagodje, lenobo ali slabo voljo povezujemo z vremenskimi pogoji in je tudi eden glavnih izgovorov, da v njih ostanemo.

JOGA DELUJE V VSAKEM VREMENU IN VSAKEM LETNEM ČASU.

Zato se bomo bodoče mesece še bolj aktivno predajali asanam in namenili več pozornosti krepitvi imunskega sistema, poganjali novo kri po telesu, prebujali energijo, ki bo prečistila energetske kanale in spodbudila tok prane. Veliko se bomo posvetili trebušnemu dihu, ki je odlično nadomestilo lepotnim tretmajem. Trebušna dihalna tehnika za lahkotnost, masažo notranjih organov, boljše psihofizično počutje in novo navado, ki jo lahko redno prakticirate tudi doma ob toplem čaju ali med pripravo kosila 🙂 Ko bomo v svoj vsakdan vnesli dihalne postaje in si vzeli nekaj minut za zavesten dih, bomo zase naredili res veliko dragocenega..

PRANA JE SUBTILNA ENERGIJA

Ker se bomo skozi bolj živahne prakse posvečali večjemu energetskemu pretoku in prani, si lahko podrobno preberete kaj beseda prana pomeni v jogijskem izročilu.

Prana se v sanskrtu prevaja kot dih življenjske sile in predstavlja prvotno energijo vesolja. Izraz je sestavljen iz dveh sanskrtskih besed, pra (preteklost, prej) in an (dihati, živeti).

Vse, kar se v vesolju giblje, je odraz prane. Po jogijski tradiciji zaradi prane piha veter, eksplodira zvezda…Prana je subtilna energija, ki teče skozi meridiane ali nadije, energetske kanale našega telesa. Ta električna energija je povezana z našim živčnim sistemom in ravnovesjem simpatetičnega in parasimpatetičnega živčnega sistema. Timus, limfa in kostni mozeg oživčuje avtonomni živčni sistem. Tako ima vsako področje, ki ustvarja celice imunskega sistema, tako stopalko za plin (simpatični tonus) kot zavorno stopalko (parasimpatični tonus). Preko tega sistema telo zaznava in predeluje čustva ter hormone. Vsaka naša misel in čustvo in vsaka zaznava spremeni biološko ravnovesje v telesu. Ravnovesje v živčnem sistemu neguje in krepi prano, našo vitalno energijo telesa.

Skozi prakso joge delujemo na parasimaptični živčni sistem, ki nam omogoča sprostitev in regeneracijo.

Prana ni zrak in vendar je dihanje eno ključnih orodij za upravljanje s prano. Prano začutimo kot živost in vitalnost. Stagnacija in blokirana, zajezena energija zmanjšuje pretok prane skozi telo. Zato v stresu čutimo izčrpanost, otopelost, napetost, težo, mraz, ki kaže na to, da je v telesu pomanjkanje vitalne energije. Stres je eden največjih požiralcev vitalne energije.

KVALITETA REGENERACIJE

Prano negujemo s regeneracijo naše življenjske energije: najbolj v naravi (ob vodi in hribih instinktivno čutimo večjo kvaliteto zraka in nivo prane) in seveda jo spodbujamo na vsaki praksi joge. Pomemben del prane pride tudi iz hrane in pijače, ki ju zaužijemo. Naravna hrana ima večji delež prane ali vitalne energije v sebi. Torej sadje in zelenjava sta pomemben vir prane. Tudi kvaliteta vode vpliva na počutje. Naravna izvirska voda, ki jo spijemo direktno iz izvira vsebuje mnogo več blagodejnih lastnosti za naše zdravje, kot opevana embalirana izvirska voda ali voda iz vodovoda.

Torej, narava kliče tudi v teh sivih dneh. Poslušanje dežja sredi gozda, v družbi ptic in močeradov, vonj po razmočenih tleh listja in polno telo sveže prane, nam je na voljo v neomejenih količinah.