Geslo za wifi: joga

Mentalno življenje poteka zgolj v mislih in prehiteva organsko življenje. Kadar mislimo, ne občutimo dihanja in telesa. Konkretno življenje pa poteka v telesu in nas poveže z vitalnimi organskimi reakcijami in s tem, kar se res dogaja. Dihanje je živi most med nami in realnostjo, v kateri stojimo vsak hip drugače.

Alenka Rebula

 

Ko me nekdo vpraša zakaj imam tako rada jogo in kaj mi nudi, izstrelim kot iz topa, da mi je pisana na kožo in me podpira na vseh nivojih. Ker večini ta odgovor ne pove kaj dosti, ali vsaj ne tistega, kar bi želeli slišati, bom izpostavila več razlogov in razlag, s katerimi lahko sinhronizirate ali razširite svoj pogled. Kot vse v življenju, nam praksa joge nudi toliko, kot vanjo vložimo. Časa, pozornosti, pripravljenosti, energije.

KER MOJ NAMEN NI, DA VAS PREPRIČAM ALI POJEM SLAVE MOJI NAJLJUBŠI VADBI, BOM ZAČELA S TEM ZAKAJ NE VADIM JOGE.

Torej, joge ne izvajam vrsto let zato, da bi izboljšala svojo telesno moč in gibljivost, čeprav je to odličen efekt redne vadbe. Joge ne uporabljam samo za večjo fleksibilnost in globoko iztezanje, ker ne želim več elastičnosti skrajšanim mišicam in zakrčenim ligamentom, preden se zavem zakaj so v takšnem stanju in kaj trenutno zmorejo. Joge ne izvajam zato, da med prakso ponavljam koristi asan in balansiram svoje počutje tako, da le dočakam končno sprostitev in trenutke mirnega odklopa. Joge ne izvajam zato, da lahko skočim v nove barvne kombinacije, udobne elastične hlače in druge dodatke, ali z namenom, da bom oblikovala svojo postavo v izklesano podobo »slavnih jogistk«, Jennifer, Gabbi in Madonne. Niti me ne prepričajo čudovite fotke lotusa in stoje na eni roki, saj je veliko dodelanih slik naprednih jogijskih položajev komercialni, vizualni ali poduhovljeni show off.

VSAKA PRAKSA JOGE JE NOVA IZKUŠNJA

Joga je zame telesna izkušnja trenutne naravnanosti misli in občutkov. Je izkušnja uma koliko misli, da zmore. Je izkušnja odnosa do sebe. Je izkušnja koliko si dovolim manj in česa več. Kje v sebi ujamem ravnovesje in kako mi uspeva to na različne načine. Velikokrat se moj jogamat spremeni v mali eksperiment, ko večkrat ponavljam enake asane in opazujem razlike, ko sem v njih polno prisotna in ko nisem v telesu, ko se zataknem v miselne vrtince koliko telo zmore, glava ne in obratno…

Osvežujoče in resetirano se počutim, ko se posvetim dihu in 15 minut koncentracije namenim povezavi med vdihom in izdihom. Takrat zaznam, da se kemični procesi v telesu spremenijo in me presenečajo, kaj vse je možno občutiti z pozornim dihom. Ko se posvetim lastni energiji, ki žari, se prebuja in jo podkrepim z barvno lestvico, da kroži in nahrani vsa vezivna tkiva, sklepne tekočine in obnovi celice na vseh nivojih.

Z jogo prižgem telo. Z jogo se priklopim na svoj wifi, ki deluje brezhibno in me zadane v najboljšem možnem pomenu te besede.

Z jogo se dotaknem skritih kotičkov. Tudi tistih, ki sem jih dalj časa pridno pospravljala pod preprogo. Ko se resnično sprostim in ne zaspim, ampak se v mehkem stanju tihega uma prepustim zvokom pravih občutkov. Z iskrenostjo in odkritostjo do sebe slišim resnico, tudi če mi ta ni všeč.

NA JOGI SE VES ČAS DOGAJA

Ko si vzamem čas za jin prakso, kjer sem 5 min ali več v podprti asani, se lahko zgodi tudi močen slap bučenja, kot so neprijetni občutki, upor ali strahovi, ki začnejo dobivati moč. Takrat še bolj občutim, da sem na pravem mestu, ker sem v stiku z najglobljimi dele sebe. In takrat, ko ne izgubim poguma, ampak ostanem in se soočim, se zavem, da se lahko soočim tudi z nepričakovanim v vsakodnevnem življenju.

In ko končno spremenim določen gib, ki me že dolgo blokira, da se lahko postavim in uživam asano vrane, potem vem, da mi je uspelo spremeniti stari vzorec in sem pripravljena za spremembe. Prihodnost ni vedno pogojena z preteklostjo.

Fizične koristi so odlične, ampak postranske.

Joga je intimno izkušanje sebe, je fizična naravnost telesa, ki deluje skozi stanje biti. In ni vedno samo sproščujoča in z velikimi nasmehi zadovoljstva, ampak s tem ni nič narobe. Tudi življenje ni vedno lahkotno in posejano z novimi rožami. Predvsem je pomemben pogum, da presežeš strahove, izgube in raznolikost nepričakovanih dogodkov.

Ko vadiš jogo z zavedanjem in polno pozornostjo sprejmeš vse, kar ti življenje ponuja, stopiš z jogijske blazine bolj avtentično in pristno. Vsekakor bolj ti, bolj samo to kar si.