Predsodki

SPODNJI VIDEO JE LEPA INSPIRACIJA, DA DELIM, SE SPRAŠUJEM NA GLAS IN MELJEM O ZNANIH PREDSODKIH O JOGI

Glavni predsodki, ki jih poznam in srečujem so:

joga je za ženske, joga je za vegetarijance, joga je za gibčne, joga je dolgčas, joga je moderna, joga je šport, joga je duhovna, joga je počivanje, joga je za večne iskalce, joga je om, joga je zahtevna…saj veste, lahko bi še naštevali.

Vam je poznan kateri od naštetih predsodkov, ki jasno nakazuje na odklonilen odnos, ki ga večina, ki jim joga ni blizu uporablja za svoj argument ali izgovor, da raje govorijo kot preizkusijo na lastni koži?

MAN’S THING

Veliko moških se raje odloči za druge vodene »vzhodne« vadbe, kot so chi gong, kung fu, taichi ali borilne veščine… In zamahnejo z roko, joga ni zame. Večina od njih nikoli ni doživela 1 ure joge.

Raziskave kažejo, da moškim odgovarja bolj močna praksa joge, kot je astanga ali bolj dinamična vinjasa, ker pridejo skozi te vadbe do večje fizične in mentalne moči. Ali se odločijo za različico borilnih veščin.

Ker sem ženska, ne bom o doživljanju joge “pametovala” moškim, tudi ženskam ne. Sem tiste vrste tip človeka, ki ne prepričuje, ne vsiljuje ali nagovarja. Ko govorim o jogi, govorim iz srca. Meni je to dovolj. Verjamem, da je edina prava inspiracija tista, ki je ne govorijo besede.

Prav je, da vsak najde vadbo, ki mu ustreza, ki ga dvigne iz domačega kavča, motivira, da zapre računalnik, gre brez slabe vesti mimo nezlikanega kupa, da razdeli čas zase med obveznosti, ki jih nikoli ne zmanjka. In najbolj prav je, da spoštujemo različnosti želja, potreb in odločitev, ki nam lepšajo življenja.

Še bolje je, da nam odločitve kroji naša lastna izkušnja in na podlagi notranjih zaznav spoznamo kaj je tisto naše in pravo, ki nam daje voljo, prinaša nove energije, moči in odgovore. Predsodki so del naše nezavedne avtomatike, vsi jih imamo, a vendar zelo različne. O jogi jih na tej spletni strani ne boste srečali. Oziroma jih bomo razbijali, mehčali, kazali drugo plat kovanca.

Spodnji video je za vse moške, ki jim je joga blizu in za vse, ki ste odprti za različne poglede.

Seveda tudi za vas drage moje, naj vam bo odkrita moška beseda v veselje, da ga delite naprej…