Decembrski čar ostaja

Začetek decembra je vedno poseben čas. Ne glede na razmere, noro leto in nova pravila igre. Znašli smo se v vrtincih sprememb, spoznanj, novega zavedanja in zelo individualne poti skozi. December je vedno posvečen čas, ne glede na zunanje dogajanje, krize, zlome ali osebne podvige, decembra je vedno kaj kar te lahko pogreje, osreči, ustavi, začudi, nasmeji. Tisti poseben čar se deli med nami… dotik besed in dejanj, ki štejejo in tista magičnost v zraku, ki nam ga noben ukrep, regulativa, omejitev ne more vzeti!

Še ne dolgo nazaj smo na 1. decembra nosili rdeče pentlje, se greli na stojnicah, ob lučkah… danes izbiramo med online programi, online shoppingi in čakamo živo sliko. Več časa imamo sami zase, za pot navznoter, za uživanje narave, miru in za gradnjo dobrih odnosov. Kažejo se novi načini obvladovanja časa in močno smo soočeni z odnosi na primarni ravni. Joga pri tem pomaga, saj je tako življenjska in uporabna. Se opravičujem vsem »kardio ljubcem«, ampak nikoli nisem marala fitnes centrov, kjer se v velikih ogledalih štejejo koraki in kalorije. Ok, tam so bili tudi lepi začetki, predvsem zaradi dobre in glasne muzike, ki je krasno odklopila glavo in preglasila občutke. Potem pa sem z leti spoznala, da bližnjice, ignoranca in površinska obdelava telesa ne bo prinesli zadovoljstva in da sigurno obstaja več. Ta želja po več je hkrati blagoslov in prekletstvo, saj vse kar delaš za več traja veliko dlje, zahteva veliko energije, predanosti in globine, ki ni enostavna. Prinaša pa bisere rasti, uresničitve, miru in notranji ogenj moči. O tem govori tudi notranja pot joge. Ko stopiš predano in resnično na pot joge, te ta pelje, usmerja in vabi v smer duhovnega razvoja. Kaže nam načine in daje znanje, kako dosegati končni cilj življenja, samadhi, samouresničitev.

Da pridemo do tja, bom nadaljevala z joga sutrami, danes več o NIJAMAH, kot 5 zapovedi v odnosu do nas samih.  

NIJAME  

1.       Nijama je SANTOŠA prev. ČISTOST

ne samo na telesni ravni čistoče in osebne higiene, temveč tudi na zavestnem prehranjevanju in čistem okolju kjer živimo. Hatha joga pozna več čistilnih tehnik, poleg dihalnih tehnik, tudi čiščenje uma z mantrami, čiščenja nosnic in jezika, čiščenja črevesja. Najbolj aktualno in trenutno uporabno je redno čiščenje nosnic z mlačno slano vodo, t.i. tehnika neti krija. Odstranjuje odvečno sluz, odpravlja težave s sinusi, astmo, glavoboli in alergijami, čisti viruse in bakterije na samem vstopu. Nos si lahko čistimo tudi večkrat na dan, preizkušeno vam povem, da deluje, sama jo izvajam že zadnji 2 leti redno vsak dan.

2.       Nijama je TAPAS prev. SAMODISCIPLINA

beseda tapah pomeni v sankrtu vročino, torej lahko razumemo tapas kot vroče hrepenenje, tisto kar nas vžiga, navdušuje, greje in kar ne potrebuje dodatne zunanje vzpodbude. Zato samodisciplina ne predstavlja samo napora, ampak motivacijo potrebno za delovanje in vztrajnost na poti. Čeprav je samodisciplina precej moške narave in se je ženske teže priučimo, pa je predvsem jasnina namere tista, ki jo ustvarja. Ko veš zakaj delaš to kar delaš in to delaš z ljubeznijo in užitkom, potrebuješ le rutino, potem ta postane navada in na koncu način življenja, brez prisile in trde roke.

3.       Nijama je SVADHJAJA prev. SAMOOPAZOVANJE

tradicionalno pomeni svadhjaja proučevanje svetih spisov (znamenita Badghavadita), ki nas preko simbolov in zgodb uči samospoznanja. Ker so sveti spisi težko razumljivi v našem vsakdanu in zahtevajo veliko časa in poglobljenega pristopa, danes razumemo svadhjajo širše. Pomeni sposobnost samoopazovanja, analiziranja svojega uma, vzorcev mišljenja, čustvovanja, vedenja, psihološkega profila. Skozi samoopazovanje pridemo do neidentifikacije, ko nas ne definira le to kar smo, ampak več kot to. Ko opustimo identifikacije, se resnično lahko prepustimo in povežemo k izvoru.

4.       Nijama je IŠVARA PRANIDHANA prev. ZAUPANJE V VIŠJE

lahko se odraža v predanosti čaščenja in zaupanja v različna božanstva ali kot globoko zaupanje v smiselnost vsega kar se nam zgodi v življenju. Pomeni predvsem opustitev kontrole nad stvarmi, na katere nimamo vpliva. Pomeni globoko predajo višjim božanskim silam, močni svetlobi skozi katero lažje plujemo tudi takrat ko se rušimo, ostajamo praznih rok in ne razumemo življenja s svojim omejenim umom. Ravno ta aspekt zaupanja v višjo silo nam vliva pogum, nudi božansko podporo in moč za naprej.  

Decembra se bomo na naših vadbah joge posvetili predklonom. Predklon tudi s simboliko priklona življenju, njegovi svetosti, kljub izzivom in vsem vrtincem… ne kot priklon ponižnosti malega jaza, ampak priklon zavedanju, kako dragoceno je življenje, tako da ga častimo, ne da je samoumevno. Ker zdaj res nič več ni samoumevno… Zato spoštovanje, zato predklon globlji sprostitvi, ne samo hrbta in vsemu kar z njim težkega nosimo, tudi krasnemu iztegu nog in potopitvi v sveti mir… v tisti mir, ki je v nas ves čas, tudi, če ga ugaša hrup zunanjega sveta.

Vabljeni, da se povežete na ZOOM LIVE JOGO ponedeljke (20h) in srede zvečer (19h).

Nižje mesečne cene ostajajo tudi v decembru: 39€ mesečna 1 x tedensko in 66€ 2x! Če imate finančne izzive mi pišite. 

Dušni pogovori in readingi do konca decembra nižje cene 39€!

POSEBNO DARILO!!

Ob prijavi na decembrsko mesečno jogo vam podarim vadbo za 2, torej plača 1 dostop imata 2. Ob prijavi mi prosim napišite ime komu podarjate naprej mesečni dostop do joge. Enako velja tudi za vas dragi redni jogisti, ki že imate poravnano vadnino, če želite deliti naprej “svojo jogo” mi enako javite ime komu podarjate decembrski paketek joge 🙂  Darilo je namenjeno tudi vsem zaposlenim v zdravstvu, oz. drugim “garačem, ki čutijo močan stres”, tudi za vas je decembrska joga brezplačna. Če koga poznate delite naprej. 

Brezplačni četrtki v zaprti fb skupini bodo v decembru krajši in slajši, posnetki za nazaj pa so na voljo ves čas. 

Vabljeni tudi na online PRAZNIČNO MEDITACIJO z intuitivnimi iskrami
nedeljo, 20.12. ob 20h. 

JOGA KNJIŽNI KLUB 

ima v decembru novo izbrano knjigo, po Sedem minut čez polnoč nadaljujemo s Sto obrazov notranje moči Alenke REBULA. Kot je lepo zapisala naša Sabina je to knjiga meditativnih, poetičnih misli, ki ob našem premišljevanju naredi premike v nas, če se ji odpremo. Izberite svojo meditacijo in delite, s čim vas je nagovorila in zakaj. Vtise in doživetja prebranega trenutno delimo v naši zaprti skupini na FB. Dobrodošli, da delite svoje tudi preko maila in vsi seveda čakamo, da bomo vse prebrano izmenjali v živo, v krasnem izbranem prostoru prav zato v Kamniku.

Lep december, do branja oz. online povezovanja,

Tjaša