KAJ JE HATHA JOGA?

Stremimo k večji kvaliteti življenja. Za nekatere to pomeni zdravo in močno telo, za druge vitalnost, umirjene misli ali notranjo in zunanjo lepoto. Hatha joga deluje na vse ravni človeka, kar spoznamo skozi redno jogijsko prakso.

Beseda joga pomeni zveza, povezovanje. Beseda hatha ima več pomenov in v direktnem prevodu pomeni moč, večkrat jo razlagamo kot besedno zvezo, ki pomeni sonce (ha) in luno (tha). Povezuje zunanji in notranji svet, ohranja ravnovesje dveh polov, sončne in lunine energije v telesu, gre za povezovanje ženskega in moškega principa, aktivnega in pasivnega aspekta. Pomeni tradicionalni pristop k jogi.

Kaj mi joga prinaša?

Joga je torej celostna vadba, ki povezuje gibanje z zavestnim, kontroliranim dihom. Združuje telesne vaje in dihalne tehnike in tako vpliva na splošno psiho fizično počutje in dober energijski pretok. Deluje celovito,  združuje fizični, čustveni, energijski, mentalni in duhovni nivo. Najbolj priljubljen in prepoznaven je fizični vidik, ki daje poudarek izvajanju telesnih položajev in posameznim tehnikam, ki se usmerjajo predvsem na fizično počutje, a kljub temu poudarku joga deluje tudi na ostale nivoje.

Hatha joga vključuje:

  • položaje telesa (asane)
  • dihalne tehnike (pranayama)
  • tehnike umirjanja uma (mantre, afirmacije)
  • meditacijo (kot globoko sproščanje)
  • telesne čistilne tehnike (kriya)

Joga se je skozi tisočletja ohranila prav zato, ker deluje na vsakogar in v vsakem starostnem obdobju. Izhaja torej iz daljne tradicije, ki se je razširila iz Indije po celem svetu in ohranila do danes v novodobnih različicah. Prilagojena je razumevanju in delovanju v našem, sodobnem svetu, kjer ima kapital, hitrost in stres glavno vlogo družbenega konstrukta. Verzije novodobne joge pravzaprav nimajo veliko skupnega s tisto, od koder prihaja. Mogoče delamo krivico tradicionalni jogi, da jo poimenujemo enako tudi na zahodu, kjer vedno bolj postaja simbol ultra fleksibilnosti, ki spominjajo na gimnastično raztezanje ali mirno sedečega položaja, ki spominja na dolgočasje. Kakorkoli, joga, ki jo vadimo je prilagojena našemu življenjskemu ritmu in okolju in kar je najbolj pomembno, deluje v vseh verzijah.

Joga je zavedanje, da smo več kot telo. Je čudovito in neskončno polje možnosti rasti in razvoja. Joga je trening ljubezni do sebe.

Joga ni religija, izhaja iz hinduističnih prepričanj, kateri del se vključujejo tudi v jogijsko filozofijo.


HATHA JOGA 1

Vadba hatha joga 1 za tiste, ki se z jogo še niste srečali nimate predhodnega znanja ali izkušenj in za vse, ki ste vadili jogo več kot 1 leto in bi želeli utrdili osnove. Za program hatha joge je značilna uporaba pripomočkov: trakovi, kvadri, odeje in valjaste blazine, zagotavljajo boljše napredovanje, varnejšo izvedbo in močnejše učinke jogijskih tehnik.

HATHA JOGA 2

Vadba hatha joga 2 je za tiste, ki jogo že prakticirate vsaj 2 leti, poznate začetni nivo prakse in imate dobro osnovno znanje o telesnih, dihalnik in sprostitvenih tehnikah. Program hatha joge je zasnovan sistematično, se nadgrajuje in poglablja, ter vam ponuja najboljši temelj za samostojno domačo prakso joge. Vsaka praksa vsebuje nekaj dinamičnih in nekaj statičnih elementov (zadrževanje asan).